Журналистът Мариета Николаева с разказ за погрома на протеста на футболните

...
Журналистът Мариета Николаева с разказ за погрома на протеста на футболните
Коментари Харесай

Журналист разкри истината за скандалното видео от протеста, в което полицаи бият човек

Журналистът Мариета Николаева с роман за погрома на митинга на футболните почитатели в София. Сблъсъци към Националния стадион „ Васил Левски ” белязаха предходната вечер. Фенове се събраха на митинг с претенции към управлението на Футболния съюз и настояха за смяна в българския футбол, предава Нова.

Походът се организира по време на мача България – Унгария. Напрежението ескалира малко повече от час след началото на демонстрациите, а полицията употребява водни оръдия, с цел да въдвори ред. При конфликтите имаше десетки ранени и арестувани.

Журналистката разяснява и клипа, на който се вижда как един легнал човек бива ритан от трима служители на реда. Видеото стана вирусно в мрежата, като под него се сипят редица мнения, свързани с полицейски произвол. 

" Обаче липсва първата част на клипа. В първата част се вижда, че той е част от провокаторите, запалили следващата кофа за боклук, която я блъскат в колите на живеещи в региона. Тръгват към служителите на реда. Това става някъде из уличките.  

В част от медиите първата част е изрязана. Това е операция и не е съществено по този начин клипът да се разгласява. Що се отнася до нападнатите в заведението служителите на реда са търсили провокатори ", сподели Николаева. 

„ Интересно е кой е уредникът на събитието. Винаги си задаваме въпроса кой има изгодата от това да се лее кръв. Всеки тези хора, мятайки бомбички и павета, не целят нанасянето на някакви охлузни рани.

Те го правят с ясната концепция, че това може да убие някого ”, разясни журналистът и разказа какво тъкмо се е случило нощес по време на демонстрацията.

„ Беше ужасно. Отразявала съм най-големите конфликти на митинги и за 26 години работа такава експанзия не съм виждала.

Усещането беше за безспорна невъзможност. Бяхме тъкмо до служителите на реда. Първоначално започнаха сигнални ракети и внезапно стартира дъжд от бомбички. Нямаше време за реакция.

На 10 см от крайници ми избухна бомбичка. Благодаря на един сътрудник, който ме дръпна и ме избави. Летяха павета, стъклени бутилки. Бяхме обгазени ”, описа Николаева.

„ Опитахме се да се изтеглим встрани, само че трябваше да си свършим работата и да покажем какво се случва. До един миг всичко беше доста умерено. Полицията се беше подготвила.

Имаше 1600 униформени. Откъм бул. „ Драган Цанков ” нямаше почитатели на „ Левски ”. Чухме че припяват откъм бул. „ Васил Левски ” и тръгнахме след тях. Отидоха към „ Гурко ”, където беше другият кордон от служители на реда.

Зад загражденията бяха служителите на реда с жилетки с надпис „ Антиконфликт ”. Дори си бяха свалили каските на земята. Останалите униформени бяха в задната част. В един миг се чу информация, че агитката на ЦСКА идва и ще се слее с тази на „ Левски ”.

По принцип „ алените ” бяха на Орлов мост при езерото „ Ариана ”. Имаше систематизиране. Замисълът не бяха да са на едно място.  

В последна сметка обаче всички имаха обща идея - оставката на управлението на Футболния съюз. Постепенно започнаха да летят бомбички. Полицията изчака, подготвиха водното оръдие. Въпреки струята вода агитките продължаваха да нападат ”, описа още тя.

По думите й в началото на мача са конфискувани револвер, спрейове, палки, боксове. „ Никой не може да ме убеди, че част от тези хора не са били там за провокация. Имаше, несъмнено, и цивилизовани хора, които желаеха просто да изразят недоволството си.

Полицията нападна не толкоз поради хвърлените павета и бомбички, а тъй като породиха спорове сред самите почитатели. Започна пердах сред ЦСКА и „ Левски ”, изясни Мариета Николаева.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР